Na témo Novice

Deveta Slovenska glasbena olimpijada

David Sabo, lanskoletni prejemnik posebne nagrade za najboljšo avtorsko skladbo

4. marec 2020

V nedeljo, 8. marca, se bo Slovenske glasbene olimpijade, ki bo potekala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, udeležilo rekordno število učencev. Predhodnih šolskih tekmovanj, ki so namenjena učencem 7., 8. in 9. razreda osnovne šole, se je udeležilo kar 189 tekmovalcev (iz 49 šol), na državno tekmovanje pa se je uvrstilo 78 osnovnošolcev iz 46 slovenskih osnovnih šol!

Pogoj za prijavo na državno tekmovanje – 9. Slovensko glasbeno olimpijado – je predhodna udeležba na Šolski glasbeni olimpijadi, ki jo na posamezni osnovni šoli organizira tam delujoči učitelj glasbene umetnosti, najboljši učenci pa se nato udeležijo nacionalnega tekmovanja. Slovenska glasbena olimpijada poteka vsako leto že od l. 2012, mednarodna raven tekmovanja pa je izvedena bienalno. Namenjena je osnovnošolcem – glasbeno nadarjenim in za glasbo zainteresiranim učencem zadnjih treh razredov osnovnih šol. Na tekmovanje jih pripravljajo osnovnošolski učitelji glasbene umetnosti. Učenci najprej pišejo test, ki vključuje vprašanja, povezana s predvajanimi posnetki, nato opravijo preizkus a-vista izvajanja melodične in ritmične vaje. V drugem delu tekmovanja se predstavijo kot pevci, v tretjem delu pa sodelujejo pri izvedbi lastne avtorske skladbe. Ta del tekmovanja je javen in vedno privabi zunanje obiskovalce. Tekmovanje glasbena olimpijada je zelo kompleksno in zahtevno, kljub temu pa med njegovim potekom spodbujamo predvsem olimpijski duh tekmovalcev.

Iva Režek, lanskoletna prejemnica posebne nagrade za odličen pevski nastop

V nedeljo, 8. marca 2020, bo Deveta Slovenska glasbena olimpijada potekala v soorganizaciji Akademije za glasbo UL, Zveze glasbene mladine Slovenije in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Na njej se bo predstavilo 78 osnovnošolcev iz 46 slovenskih osnovnih šol.

Vabljeni na koncerte avtorskih skladb ob 10.45 in 14.15 uri na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (Ižanska 12) v dvorani Lucijana Marije Škerjanca!