Novice

Dan Glasbene matice Ljubljana

3. april 2019

Glasbena matica Ljubljana v okviru 34. slovenskih glasbenih dni v nedeljo, 7. aprila, odpira svoja vrata in vabi k spoznavanju društvene dejavnosti, hkrati pa ponuja sprehod skozi častitljivo zgodovino in razmislek o poslanstvu društva v prihodnje. Okrogla miza bo izpostavila temo dneva, za živ pogled v razvejano dejavnost bodo poskrbeli njeni pevski sestavi ter učitelji in učenci edinstvene pevske šole.

Dan Glasbene matice Ljubljana se bo začel z najmlajšimi pevci v Lajovčevi dvorani v prostorih društva. Pod vodstvom zborovodkinje Tatjane Dolenc bo Otroški pevski zbor GML odkrival pisani svet skladatelja in častnega člana Glasbene matice Ljubljana Jakoba Ježa, nato pa povabil bodoče mlade pevce, da preizkusijo svoje znanje za vstop v novo glasbeno gledališko igro Afriški živalski raj skladatelja Antona Kropivška in pesnika Tomaža Vrabiča.

Dokumentarni film Glasba naj živi Nataše Cigoj Krstulović v produkciji TV Slovenija odpira okno v zgodovino društva, z avtorico scenarija pa so udeleženci dneva vabljeni tudi na zanimiv sprehod od Spomenika Ilirskim provincam po aleji skladateljev do sedeža Glasbene matice na Vegovi 5.

Uspehe Mladinskega pevskega zbora, vodi ga zborovodkinja Irma Močnik, bodo obiskovalci lahko spoznali v dokumentarnem filmu, posvečenem nastajanju operne predstave Všeč si mi pesnika Milana Dekleve in skladatelja Damijana Močnika. Dokumentarni film, pri katerem so sodelovali člani zavoda BOB pod okriljem dr. Mojce Kovačič z Glasbeno narodopisnega instituta ZRC SAZU, bo premierno predvajan prav na tem posebnem Dnevu Glasbene matice.

Mladinski operni zbor se lahko pohvali z vrsto odličnih pevskih solistov, za njihovo kakovostno rast pa skrbi profesorica petja Tanja Rupnik, tudi pedagoginja Pevske šole Glasbene matice. Poučevanje solističnega petja ima na Glasbeni matici lepo tradicijo, kakšne pa so metode poučevanja danes in kdo vse poučuje na matičini pevski šoli pa bodo pevski pedagogi in njihovi učenci prikazali v zanimivi pevski uri.

Okrogla miza v Lajovčevi dvorani bo z izbrano temo Glasbena matica med včeraj in jutri povabila k razmišljanju častnega predsednika dr. Antona Vengušta in mlade glasbenike Lariso Marjanović, Evgena Bibianka in Marka Erzarja.

Sklepni pevski pozdrav bodo pripravili člani Seniorskega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana, ki ga vodi legendarni dirigent Tomaž Tozon. Slovo v Aleji skladateljev pa naj bo tudi vabilo k spremljanju dejavnosti vseh pevskih ambasadorjev društva.

Več o dnevu Glasbene matice Ljubljana (nedelja, 7. 4. 2019, od 10.00 do 18.30) in dejavnostih društva pa lahko preberete na povezavi:

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja