Novice

20 let festivala Jazzinty

foto: Jazzinty

Novo mesto, od 12. do 17. avgusta 2019

23. junij 2019

Delavnica Jazzinty že dvajseto leto zapored odpira svoja vrata vsem navdušencem jazza, tako začetnikom kot tudi tistim, ki želijo svoje znanje nadgraditi zunaj »konvencionalnih šolskih klopi«. Mednarodni jazz festival in glasbena delavnica bosta staro novomeško jedro vnovič zavila v paleto najrazličnejših jazz žanrov, od tradicionalnega ameriškega bebopa, post-bop valov, fusion ritmičnih vzorcev, neparnih ritmov modernega jazza do sodobnih glasbenih praks.

Delavnica bo potekala 6 dni, od ponedeljka zjutraj do sobote zvečer. Aktivni udeleženci se prijavijo na eno izmed ponujenih kategorij, ki vključuje skupinski praktični del in individualne ure z izbranim mentorjem, ter predavanja. Slednjih se lahko skupaj z opazovanjem praktičnega kurikuluma udeležijo tudi pasivni udeleženci. Za kvalitetno izvedbo delavnice vsakoletno poskrbijo uveljavljeni pedagogi in mednarodno priznani glasbeniki. Letošnje leto bosta delavnico vokalne tehnike izvajala Michael Mayo in Alina Engibaryan, trobento bo vodil Jonathan Finlayson in saksofon grammyjeva nagrajenka Tineke Postman. Klavirsko igro prevzema Fabian Almazan. Kitarske strune bodo udeleženci prebirali z norvežanom Lage Lundom, basovske pa z Lindo May Han Oh, tolkaliste bo vodil Roberto Pistolesi. Poleg vokalno-instrumentalne igre sta odprti še dve dodatni kategoriji – kompozicija (Dre Hočevar) in osnove jazz-a (Ana Čop).

V sklopu festivala se bodo po Novem mestu v popoldanskih in večernih urah odvijali javni jazz koncerti. Na teh bodo nastopili predvsem mentorji, ki bodo v periferijo vnesli metropolitansko jazz vzdušje in množice seznanili z najnovejšimi jazzovskimi trendi. V sklopu koncertov se tudi letos nadaljuje cikel »mladi raziskovalci«, v katerem se bo v treh večerih in treh različnih zasedbah predstavil mladi slovenski kontrabasist in skladatelj Gašper Livk.

Umetniški vodja festivala Jazzinty Domen Bohte dodaja, da bo »jubilejno leto zaznamovano s svežimi mentorji delavnice in unikatnim festivalskim programom. Vsi mentorji so del mlajše generacije jazz glasbenikov, ki so že pustili pečat na svetovni jazzovski platformi. Na festivalskem programu boste imeli priložnost poslušati mentorje v edinstvenih zasedbah z novim glasbenim repertoarjem. Jazzinty z delavnico in festivalom že 20 let skrbi za kulturno izobraževanje mladih in je preko delavnice na svetovno glasbeno sceno projeciral večino slovenskih jazz glasbenikov. Skrbi za kvaliteten kulturni podmladek in Slovenijo ter Novo mesto uvršča na zemljevid svetovne jazzovske scene.«

Vanessa Nina Borsan