Na témo

Zbor Slovenske filharmonije med pavzo s korono

Člani Zbora Slovenske filharmonije z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom na vaji za prvi pevski koncert (v spletnem abonmaju SF) po dolgem premoru

(iz tiskane izdaje; izid: 26. junij 2020)

Zaradi nedavne epidemije je tudi Slovenska filharmonija obtičala v taktu s pavzo, nad katero je bila korona (znak za nedoločeno podaljšanje tona ali pavze). Aprila se je menjalo vodstvo zavoda, z majem je Gregor Klančič nastopil funkcijo pomočnika v. d. direktorja za področje zbora in (vnovič) prevzel umetniško vodstvo Zbora Slovenske filharmonije.

Ob razglasu epidemije se je javno življenje ustavilo. Slovenska filharmonija je postopno odpovedala vse koncerte do izteka sezone, v aprilu so bili zaposleni napoteni na čakanje na delo od doma. V negotovosti, kdaj se bo mogoče vrniti na koncertne odre in pred tem za delovne notne pulte v dvoranah matične ustanove, so filharmoniki ohranjali stik z javnostjo z zanimivimi vsebinami na družbenih omrežjih in spletni strani zavoda. Izpostaviti je treba filharmonični spletni abonma, s katerim občinstvo na spletu razveseljujejo komorni sestavi iz članov Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije, in rubriko »Oglašamo se od doma«, v kateri posamezniki razkrivajo svoje poglede, doživljanje in preživljanje nenavadnega »koronačasa«.

Gregor Klančič je glasbeno mirovanje med drugim izkoristil tako, da se je pridružil Slovenski filantropiji kot prostovoljec za prevoz medicinskega osebja v domove starejših občanov. »Menim, da bi moral vsak posameznik v kakršnemkoli kriznem času zavzeti stališče o tem, kako ravnati konstruktivno in družbeno odgovorno ter z dobro mero optimističnih impulzov,« skromno in obenem odločnih misli pripoveduje Klančič. Med volonterstvom je spoznal, da glasba uporabnikom domov za ostarele res veliko pomeni, zato se je domislil pevskih nastopov s člani Zbora SF na zunanjih površinah pred domovi upokojencev. »Resda smo koncertni zbor, ki v normalnih okoliščinah nastopa v polni zasedbi v dvorani in izvaja glasbo, ki pomeni vrhunec slovenske in svetovne zborovske literature, a ne gre ostati na takih okopih.

Tudi v omejenih okoliščinah je mogoče najti način, kako uresničevati svoje osnovno poslanstvo, v našem primeru posredovanje duhovne dobrine – glasbe – odjemalcem, še posebno tistim, ki so med krizo skorajda brez socialnih stikov,« je prepričan Klančič. Prek Slovenske filantropije se je kmalu dogovoril z DSO Vič Rudnik, enota Bokalce, in DSO Šiška za nekaj nastopov že konec maja z ženskim in moškim oktetom iz članov Zbora SF, ki so navdušili tamkajšnje prebivalce in osebje domov.

/…/

Helena Filipčič Gardina