Na témo

Zaključuje se 21. Tartini festival

Schwarz, Zanocco, Hiller

7. september 2022

Tartini festival se zaključuje konec tega tedna. Danes bo na predzadnjem koncertu nastopil Ansambel 1756, s svetovno znanima solistoma, violinistom Erichom Höbarthom in violončelistom Christophom Coinom.

Ansambel 1756, ki je bil ustanovljen leta 2006 se ukvarja z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja na tako imenovanih “zgodovinskih inštrumentih”, zato ima ansambel tudi edinstven arhaičen zvok. Leta 2014 je orkester začel sodelovati z znamenitim baročnim violinistom Giulianom Carmignolo, vir in navdih za delo tega orkestra pa še vedno ostaja Mozartova glasba, o čemer priča tudi ime orkestra “Orkester 1756”. Številka je namreč Mozartova rojstna letnica, ki zaznamuje začetek edinstvenega obdobja v zgodovini glasbe. 

Današnji koncert bo v Minoritskem samostanu v Piranu in se bo začel in končal z Mozartovo glasbo, osrednji del koncerta pa bo posvečen Tartiniju.

Kot solist na violini bo nastopil Erich Höbarth, ki v svojem žanru velja za pionirja zgodovinske uprizoritvene prakse. Je profesor, koncertni mojster, ki redno solistično nastopa in je prejemnik številnih prestižnih nagrad.

Violončelist Christophe Coin velja za enega največjih baročnih glasbenikov današnjega časa. Kot dirigent ali solist je reden gost prestižnih orkestrov: Berlinske filharmonije, l’Orchestre des Champs-Elysées, Concertgebouw iz Amsterdama, Concentus Musicus Wien, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, Sydney Symphony Orchestra, Amsterdam Bach Solisten in različnih francoskih orkestrov.

Zaključni koncert bo v petek, 9. septembra. Z zanimivim programom, ki vključuje glasbo 17. in 18. stoletja bodo nastopili Gianpiero Zanocco in Iveta Schwarz na violini ter Konstantin Hiller na čembalu. Poleg ostalih skladb, bodo zaigrali tudi Tartinijevo Trio sonato v B – duru.