Na témo

Vrača se Festival Lent – letos trideseti po vrsti!

22. junij 2022

Vstopili smo v poletje in s tem v pestro festivalsko dogajanje po celotni Sloveniji. Med petkom, 24. 6., in soboto, 2. 7., bo v imenu praznovanja umetnosti in kulture ponovno zaživelo središče mesta Maribor, kjer bo 30. Festival Lent navdušil s pestrim izborom izvajalcev, delavnic in enotedenskim dogajanjem po celotnem mestnem jedru.

Imenovan “Festival festivalov”, Lent združuje kar 4 različne festivale, s katerimi privablja publiko najrazličnejših tipov in starosti: Mednarodni folklorni festival Folkart, Jazzlent in Jazz podij, festival Ana desetnica na Lentu (festival uličnega gledališča) ter Art kamp, pri katerem gre za tradicionalno ustvarjanje in prireditve, organizirane v mestnem parku. Obiskovalci bodo letos lahko izbirali med kar 22 prizorišči v centru mesta. 

Dogajanje pred uradnim začetkom festivala je otvorila letošnja Operna noč, kjer so Simfonični orkester in zbor Opere SNG Maribor ter izjemni solisti pod taktirko Simona Krečiča na Glavnem odru v petek, 27. 5., kljub slabemu vremenu izvedli najlepše operne arije.

Najboljše pa po otvoritvi še prihaja. Festival je namreč žanrsko izredno raznolik, s čimer poskrbi, da se za vsakega obiskovalca zagotovo najde prava stvar. Poleg glavnih glasbenih zvezd ponuja festival najrazličnejše razstave, gledališke igre, otroški program, koncerte klasične ter jazz glasbe, vse do stand up prireditev, izmenjevalnice oblačil ter “Vinskega lentanja”. Organizatorji tudi letos ponujajo Športni Lent, kjer se bodo lahko športni navdušenci preizkusili v tradicionalnih panogah festivala ter nekaj novostih: na voljo bodo mednarodni šahovski turnir, predstavitev potapljanja na vdih, streljanje, mini bowling, predstavitev šole jadranje in še več. Eden izvirnejših festivalskih sklopov je nedvomno Pozor! Muzika na cesti!, ki omogoča žanrsko različnim in skrbno izbranim glasbenim zasedbam, da Grajskemu in Glavnemu trgu polepšajo poletne dneve. 

Na otvoritveni večer, 24.6.,  bodo obiskovalci lahko izbirali med kar dvema večernima spektakloma. Na glavnem odru, na Trgu Leona Štuklja, bo nastopil Magnifico, na odru Nove KBM, Minoriti ob Dravi, pa bo svoj muzikal predstavila ena najslavnejših in v tujini najuspešnejših skupin – Laibach. Poleg omenjenih bodo nastopili tudi Vlatko Stefanovski in nacionalni folklorni ansambel Severne Makedonije Tanec (25. 6.), Vlado Kreslin in Mali bogovi (29. 6.), Bajaga i Instruktori, Rock Opera in še mnogi drugi. Teden kasneje, 7. in 8. julija, še zmeraj v sklopu festivala, gre za t. i. “Lent po Lentu”, se bo odvijalo Piše se leto 2022, letos s skupinama Happy Ol’ McWeasel in Elvis Jacson, naslednji dan pa bo nastopila »vokalna ekstravaganca« Perpetuum Jazzile.  

Za ljubitelje rap in hip hop scene bo letos poskrbela Lacha after jam, ki bo na odru Minoriti vsak festivalski dan zaključila dnevno dogajanje in poskrbela za zabavne in interaktivne “afterje” festivala Lent. 

Za podrobnejše informacije ter razpored vseh dogodkov obiščite  spletno stran festivala Lent.

“Je trenutek, ki ostane za vedno. Ko je ves svet tukaj in tvoj.

Je lentanje!”

LG

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja