Na témo

Vokalna skupina Aurora – koncert ob 20-letnici delovanja društva

Fotografija: Pavla Peterle Udovič

13. februar 2024

Ljubljana, Slovenska filharmonija, 16. december 2023 

Vokalna skupina Aurora je ob 20–letnici delovanja društva v Slovenski filharmoniji pripravila koncert, na katerem je pred številnim občinstvom izvajala pester program: Rutterjeve priredbe srednjeveških božičnih pesmi v prvem delu in mešanico skandinavskih in slovenskih zborovskih pesmi v drugem. Spomladi leta 2023 je namreč minilo 20 let, odkar je dekliški pevski zbor SVŠGL uradno prerasel šolske dejavnosti in se registriral kot kulturno društvo, kar je pevkam med drugim omogočilo sodelovanje na revijah ljubljanskih pevskih zborov, prijavljanje na različne razpise in seveda pomagalo pri financiranju potovanj na tekmovanja. V pogovoru mi je zborovodkinja Vokalne skupine Aurora Janja Gombač predstavila, kako je potekala transformacija šolskega zbora v uspešno in priznano vokalno skupino, ki se lahko pohvali tudi z dosežki z mednarodnih odrov.

Morda me je še najbolj zanimalo vprašanje motivacije – kako vzbuditi željo in zanimanje med srednješolci za dolgoročno in resno sodelovanje v zboru, ki se udeležuje tekmovanj in ki zahteva redno obiskovanje vaj, da ne omenimo ur piljenja materiala doma? Mogoče v nasprotju s tem, kar si včasih predstavljamo, je Janja Gombač poudarila, da za dijake niso zanimive enostavne, triglasne pesmice, ki ne zahtevajo veliko truda. Že v srednji šoli dobijo pevci največ motivacije takrat, ko se jih obravnava kot katerikoli drug resen pevski zbor. Opazila je, da so mladi veliko bolj zagnani ob težjem, a uglednem repertoarju, ki pevkam predstavlja izziv in hkrati priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti. Ravno zahtevne skladbe so dale pevkam občutek odgovornosti, ki jih je motiviral za čedalje višje cilje. Poleg tega so prav ob zahtevnosti skladb pevke že na urah zborovskih vaj pridobivale velike potrditve, saj so lahko neposredno opazovale, kako se z njihovim trudom oblikujejo izjemne skladbe.

V zelo veliko spodbudo so jim tako bile revije ljubljanskih pevskih zborov, na katerih so dijakinje imele možnost nastopati poleg odraslih pevcev. Nadgradnjo tega pa so predstavljala mnoga tekmovanja po različnih evropskih državah in sodelovanje z vrhunskimi glasbeniki in dirigenti, pri čemer je zborovodkinja še posebej izpostavila sodelovanje s švedskim dirigentom in specialistom za dekliške pevske zbore Boom Johanssonom in slovensko solistko Thereso Plut. Bo Johansson je zbor spremljal na vajah ves teden. Brez kakršnegakoli podcenjevanja je dekletom naložil svoj težek repertoar, katerega so nato imele priložnost z njim obdelati na zelo visoki ravni. Svetovno uveljavljena sopranistka Theresa Plut pa z zborom Aurora priložnostno sodeluje že vrsto let, kar pevkam omogoča nastopanje z izjemno umetnico. Tako delo s strokovnjaki, kot nastopanje ob drugih odličnih pevskih zborih je v motiviranih pevkah zanesljivo vzbudilo ljubezen do glasbe, kar je seveda predpogoj za uspešen obstoj katerekoli resne glasbene skupine. V načelu se je torej izkazalo, da si tudi najstniki želijo izzivov in odgovornosti. Pevke so tako tudi po končanem šolanju na SVŠGL želele še naprej sodelovati z zborom, zaradi česar se je znotraj kulturnega društva oblikovala še Vokalna skupina Aurora, ki je z leti celo prevzela glavno vlogo.

V 20 letih delovanja se lahko zbor Aurora pohvali s številnimi dosežki tako na domačem kot na mednarodnem področju. Zlato priznanje in prvo mesto v kategoriji na Festivalu adventne in božične glasbe v Bratislavi 2008, zlato priznanje z odliko na državnem tekmovanju MPZ v Zagorju ob Savi istega leta, prvo mesto v kategoriji in zlato priznanje na festivalu YoungPrague 2007 in 1. nagrada »cum laude« na Mednarodnem festivalu za mlade v Neerpeltu v Belgiji leta 2006 so le nekatere izmed nagrad, s katerimi se lahko pohvalijo pevke in zborovodkinja. Poleg dosežkov na tekmovanjih, pa so v zelo lepem spominu ostali posamezni nastopi in tudi priprave. Janja Gombač je namreč med najlepše izkušnje zbora postavila ravno sodelovanje z dirigentom Boom Johanssonom. Na nastopih pa jim je še posebej v veselje izvajati glasbo skladatelja Lojzeta Lebiča, s katerim zbor ostaja v osebnem stiku že od svojih začetkov. Iz njegovega opusa je zborovodkinja izpostavila predvsem skladbo Letni časi za ženski zbor, za katero so zaradi njene zahtevnosti in kakovosti pevke še posebej ponosne, da jo izvajajo, kadar se za to pojavi priložnost. Pozitiven odziv na izvedbe skladb s strani samega skladatelja, ki se je koncertov in vaj Vokalne skupine Aurora že večkrat udeležil, pa je dal pevkam zelo cenjeno potrdilo, da je njihovo delo dobro. 

V železnem repertoarju zbora bosta prav gotovo poseben pečat pustili Pergolesijeva Stabat Mater, ki so jo zelo uspešno izvajali v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanenja na Prešernovem trgu leta 2023, in Dancing Day Johna Rutterja. Slednja je bila prvič na programu zbora na koncertu v Slovenski filharmoniji ob 20-letnici delovanja po zaslugi harfistke Sofie Ristic, ki je zborovodkinjo in pevke vztrajno spodbujala k realizaciji celotnega cikla. Dancing Day je namreč zelo redko izvajana ravno zaradi virtuoznih zahtev, naloženih na ramena harfista. Na koncertu Aurore je harfistka svoje delo opravila odlično, tako da se že vsi veselijo naslednje priložnosti za ponovno izvajanje celotnega cikla. Zborovodkinja Janja Gombač pa si še posebej želi postaviti Rutterjevo priredbo v sakralno okolje, saj se tako popolnoma spremeni vzdušje programa, katerega pesmi izvirajo prav iz tega okolja. 

V letu 2024 pa si zbor med vsemi načrti predvsem prizadeva izvesti koncert za jubilejno obletnico rojstva Lojzeta Lebiča, pri čemer bi okoli osrednjih zborovskih skladb slovenskega skladatelja v program vključili tudi njegove sodobnike iz Skandinavije in Madžarske, ki so imeli na njegove modernistične skladbe še posebej velik vpliv. Pri sestavi programa pa ima Janja Gombač veliko prednost, saj bo za ideje in nasvete v stiku prav s slavljencem, ki bo v središču koncerta. Zagotovo se tudi sam veselim spremljati bodoče dogodke in prireditve sedaj že 20 let starega Kulturnega društva Aurora.

Jakob Spindler