Na témo

Slovenija v letu 2021 gostiteljica zborovskega festivala EUROPA CANTAT – enega največjih na svetu Europa Cantat!

Zbor sv. Stanislav, foto: Janez Eržen

(iz tiskane izdaje, izid: 23. decembra 2020) 

Festival Europa Cantat v Ljubljani?! Sliši se neverjetno … Takoj se mi prebudijo spomini na mojo prvo udeležbo na festivalu Europa Cantat, ko smo se Vida, Špela, Katja, Lucija in jaz, sicer zbrane v vokalni skupini Sekstet Komplet, na omenjeni festival odpravile v Utrecht na Nizozemskem. Najele smo bel kombi in se kot nadobudne pevke odpravile v neznano. Na festivalu smo sodelovale na tedenski delavnici pod vodstvom finske vokalne skupine Rajaton, delavnico pa smo zaključile s koncertom. Stanovale smo pri dveh družinah, s katerima še danes ohranjamo stike, festival pa nam je v nepozabnem spominu ostal zaradi ustvarjalnih mentorjev, novih prijateljstev in barvite množice udeležencev vseh možnih pevskih in drugih zaledij. Seveda niso manjkale niti dogodivščine, povezane z upoštevanjem orientacijskih napotkov domačinov, nenavadno močno »dišečimi« psi gostujočih družin, pretečeno vinjeto, medsebojno komunikacijo in univerzalnostjo slovenskega jezika, ampak o tem morda kdaj drugič. V nadaljevanju vam bom predstavila vprašanja, ki so se porajala tudi meni, in odgovore, s katerimi vam lahko olajšam odločitev, da takšnega dogodka vsekakor ne smete zamuditi!

Kaj je Europa Cantat?
Europa Cantat je skrajšano in široko poznano ime za Evropsko zborovsko zvezo-Europa Cantat (ECA-EC). Ta povezuje organizacije, zbore in posameznike (pevce, zborovodje, skladatelje, zborovske navdušence …), zbira podatke o evropski zborovski sceni, pripravlja aktualna priporočila za delovanje ter organizira različne dogodke (delavnice, predavanja, mojstrske tečaje, tekmovanja …). Skrbi za mednarodno povezovanje ljubiteljev zborovskega petja, za predstavitev novih notnih edicij in izvajanje teh, za izobraževanje mladih, promocijo zborov in novih zborovskih praks.

Kaj je Europa Cantat Festival?
Europa Cantat Festival je koncertno-izobraževalni dogodek v organizaciji Evropske zborovske zveze-Europa Cantat, ki vsaka tri leta poteka v drugi državi. Leta 2018 je bil v Talinu v Estoniji, leta 2015 v Pecsu na Madžarskem, leta 2012 v Torinu v Italiji, leta 2009 v Utrechtu na Nizozemskem … Organizacija dogodka je izjemno zahtevna, saj festival privabi ogromno zborovskih navdušencev, tako strokovnjakov kot ljubiteljev. Zadnje izvedbe festivala v Talinu se je na primer udeležilo kar pet tisoč zborovskih pevcev in glasbenih navdušencev iz 50 različnih držav, starostna struktura udeležencev pa je bila izjemno raznovrstna, saj je najmlajši udeleženec štel pet in najstarejši 85 let. V organizaciji je sodelovalo več kot tisoč ljudi, vključno z dirigenti, zborovskimi pevci, glasbeniki, povabljenimi zbori in prostovoljci.

Zakaj prihodnje leto poteka ravno v Sloveniji in kdo je imel pogum, da se loti tako zahtevne organizacije?
V Sloveniji se je organizacije festivala lotil JSKD – Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je s kandidaturo prepričal mednarodni odbor Evropske zborovske zveze. S finančno pomočjo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana, ki festivalu poleg te pomaga tudi z brezplačno uporabo javnih površin, bo festival potekal v Ljubljani med 16. in 25. julijem 2021. Organizacija festivala pomeni veliko evropsko priznanje slovenski zborovski kulturi, njeni zborovski tradiciji in je poklon mednarodnim uspehom, ki so jih na svetovnih odrih dolga leta želi slovenski zbori.

Leta 2018 sem se udeležila festivala v Talinu. Navdušili so me vzdušje, energija med ljudmi s podobnimi glasbenimi interesi, količina koncertov na res visoki ravni. Prav tako širina dejavnosti na festivalu – še nikoli nisem bila deležna toliko kakovostnih predavanj na tako različnih področjih pevskega udejstvovanja (beatbox, gregorijanski korali, delo z zbori tretjega starostnega obdobja itd.), in to vse na enem mestu. Prav tako mi je bilo lepo, da so imeli organizatorji do prostovoljcev zelo dober, spoštljiv odnos in smo se res počutili cenjene in zaželene.

Klara Maljuga


Komu je festival namenjen?
Se ga lahko udeležim samo iz radovednosti, tudi če še nisem član/članica zbora? Seveda! Festival je namenjen tako zborovskim pevcem, dirigentom, skladateljem, založnikom kot tudi zborovskim navdušencem, prav tako pa ponuja odlično priložnost tistim, ki bi zborovsko glasbo radi bolje spoznali. Poteka v sproščenem, festivalskem vzdušju, veliko dogajanja bo na prostem, s tem pa se bo še bolj približalo krajevnemu prebivalstvu. Na festivalu lahko sodelujete tudi kot prostovoljec, in sicer kot običajen prostovoljec, ali pa kot YEMP-er – udeleženec Young Event Management programa, ki mladim od 18. do 30. leta z že nekaj organizacijskimi izkušnjami omogoča dodatno učenje pri izpeljavi obsežnega kulturnega dogodka. Pri tem prejemate odgovornejše naloge in ste desna roka organizatorjev.

/…/


Ana Erčulj