Na témo

SAXGO23 ali kako so saksofonisti znova zavzeli Novo Gorico

Schime (SRB), foto: Janko Lipovšek

28. junij 2023

S koncertom jazz skupine SCHIME se je v ponedeljek začel 26. SAXGO  – mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici. V sklopu slednjega se bo zvrstilo sedem koncertov. Z izjemo zaključnega koncerta udeležencev poletne šole saksofona, se bodo vsi pričeli ob 21.uri.

Festival je 26. junija 2023 na ploščadi Silvana Furlana otvorila srbska jazz skupina SCHIME v zasedbi Luka Ignjatović / saksofon, Boris Sainović / kontrabas, Predrag Milutinović / bobni, Sava Miletić / klavir. Kot je na tiskovni konferenci festivala povedal Boštjan Simon, umetniški vodja za jazz saksofon in improvizacijo, si prizadeva na festival povabiti najbolj kreativne saksofoniste svetovnih, evropskih in slovenskih odrov. Tako je letos evropski fokus preusmeril na »GO-EAST«, kot odgovor na prevalentno osredotočanje na ameriške in zahodnoevropske jazz glasbenike. Luka Ignjatović je eden vodilnih predstavnikov nove beograjske jazz scene. Po končanem magisteriju iz jazz saksofona v Amsterdamu, se je vrnil v Beograd, kjer poučuje jazz saksofon na tamkajšnji akademiji za glasbo in s svojo skupino nastopa na večjih jazz festivalih po Evropi. Schime je avtorski jazz band, ustanovljen leta 2015 v Beogradu. Skupina se je od vsega začetka osredotočila na izvajanje originalnih skladb saksofonista skupine.

V torek, 27. junija 2023 je na gradu Kromberk nastopili Kvartet saksofonov HABANERA z gostjo – Majo Lisac Barroso, slovensko saksofonistko, ki živi in deluje v Švici. V letu 2023 kvartet Habanera praznuje 30 let svojega obstoja, ki ga bo do konca leta obeležil s turnejami po vsem svetu, zato smo izjemno hvaležni, da so si kljub veliki zasedenosti vzeli čas tudi za obisk Slovenije. Na koncertu so izvedli priredbo Schubertovega godalnega kvinteta v C-duru, op. Post. 163 D956.

V sredo, 28. junija 2023 bosta na odru dvorane Frančiškanskega samostana Kostanjevica nastopila Domen Koren in Sae Lee. Domen je lani na mednarodnem tekmovanju saksofonistov SAXGO osvojil tretje mesto, sicer je večkratni prvonagrajenec in dobitnik zlatih plaket na pomembnih tekmovanjih doma in v tujini. Med njimi je vredno izpostaviti zmago na mednarodnem tekmovanju na Gran Canarii in drugo mesto na mednarodnem tekmovanju Werner Pirchner Preis v Innsbrucku. Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo” (časopis Mainichi). Na koncertu bosta predstavila glasbeno potovanje skozi zgodovino saksofonske glasbe (Caplet, Debussy, Jolivet, Escaich, Wanamaker, David).

V četrtek, 29. junija 2023 bosta prav tako s Sae Lee na gradu Kromberk koncertirala Makoto Hondo in Antonio García Jorge. Japonski saksofonist Makoto Hondo se navdušuje nad repertoarjem baritonskega saksofona, sodeluje z več skladatelji in sam dela transkripcije ali aranžmaje – delček slednjega bomo slišali na četrtkovem koncertu.

Španski saksofonist Antonio García Jorge je trenutno profesor saksofona na ”Conservatorio Superior de Música Manuel Massotti Littel” v Murcii in je ambasador prestižnih znamk Henri Selmer Paris in Vandoren Paris. Na koncertu bo poleg dveh saksofonskih standardov (Schmitt in Hindemith) predstavil delo svojega nekdanjega profesorja Vincenta Davida – Mirages. Koncert bodo sklenili skupaj z Janom Gričarjem s priredbo Saint-Saënove Caprice na danske in ruske napeve, op.79.

V petek, 30. junija 2023 na ploščadi Silvana Furlana pričakujemo Marka Turnerja (iz ZDA), ki si je z izrazitim osebnim tonom, izjemnimi improvizacijskimi spretnostmi ter inovativnim in zahtevnim skladateljskim pristopom pridobil daljnosežen sloves kot ena najbolj izvirnih in vplivnih glasbenih sil v jazzu. Njegov raziskovalni intelekt in intimna izraznost na tenor saksofonu redno vzbujata primerjave z enim od njegovih velikih vzornikov, Warnom Marshem. Na SAXGO23 se bo predstavil s svojim kvartetom – spremljali ga bodo Jason Palmer na trobenti, Joe Martin na kontrabasu in Jonathan Pinson na bobnih.

V soboto, 1. julija 2023 bodo oder velike dvorane Kulturnega doma Nova Gorica ob 18. uri skupaj s svojimi mentorji (Makoto Hondo, Igor Lumpert, Antonio García Jorge, Maja Lisac Barroso) zasedli udeleženci in udeleženke poletne šole saksofona. Poletna šola klasičnega in jazz saksofona se tradicionalno sklene z zaključnim koncertom. Za marsikaterega udeleženca je to tudi prva izkušnja koncertiranja na festivalskem prizorišču, kar je v današnjih časih izrednega pomena in neprecenljive vrednosti.

Festival SAXGO23 bo v nedeljo, 2. julija 2023 na ploščadi Silvana Furlana sklenil Igor Lumpert z novogoriškim Big Bandom NOVA. Slovenski predstavnik saksofonske elite na festivalu SAXGO23 bo novomeški tenor saksofonist Igor Lumpert (1975—), ki že vrsto let živi in ustvarja v New Yorku, k nam pa vedno znova prinaša sadove njegove domišljije. Sodeloval je z glasbeniki svetovnega kalibra, kot so Reggie Workman, John Abercrombie, Ben Monder, Matt Brewer, Damion Reid, Jonathan Blake, Sonny Simmons, Christopher Tordini in Nasheet Waits. Lumpert bo z Big Band NOVA predstavil posebno zmes jazz standardov in svojih avtorskih kompozicij.

Kulturni dom Nova Gorica v partnerstvu z Glasbeno šolo Nova Gorica in Glasbenim društvom Saksofonija, pod umetniškim vodstvom Jana Gričarja in Boštjana Simona ponovno prireja vrhunske koncerte izjemnih jazz in klasičnih saksofonistov. Vsi koncerti so brezplačni.

Pridite – zagotovo vam ne bo žal

Larisa Marjanović