Na témo

Ravne na Koroškem – september v znamenju jazza

foto: Jazz Ravne

16. avgust 2022

Septembra bo na Ravnah na Koroškem potekal 18. Festival slovenskega jazza. V sklopu dobro znane tradicije jazza na Koroškem bodo med 14. in 17. septembrom organizirani dogodki na različnih prizoriščih. Glasbene večere bodo popestrili vrhunski jazz izvajalci in zasedbe, poleg tega bosta na ogled še likovna in fotografska razstava, za mlade nadobudneže pa bo organizirana šola jazza.

V Kulturnem domu Žerjav bo še pred začetkom festivala, 18. avgusta, koncert Ajde Stine Turek in Vida Jamnika. Predstavila nam bosta njun prvi album z naslovom Rajska ptica, na katerem so njune originalne skladbe ter priredbe skladb iz zlatega obdobja slovenske popevke, katerega vidni del je bil tudi Mojmir Sepe.

Na prvi šolski dan, 1. septembra ob 12.00 uri, bo na voljo ogled virtualne likovne razstave, ki je delo učencev OŠ Koroški jeklarji in učencev OŠ Kotlje pod mentorstvom Katje Krejan in Irene Černovšek ter koordinatorice Suzane Makič. Umetnine so narejene v različnih likovnih tehnikah: akvareli, akrili, tempere in mešana tehnika. Likovna dela so plod sodelovanja z ekipo PETIDA in bodo na ogled na naslovu https://www.facebook.com/JazzRavne. Prav tako pa bo ob 12.00 uri na ogled še fotografska in likovna razstava Jožeta Požrla in Stojana Brezočnika v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

V torek, 13. 9., bomo lahko v kavarni Hiša Poljana poslušali mariborskega kitarista Marka Zaletelja, ki se je v začetku devetdesetih let veliko udejstvoval kot studijski glasbenik, nekaj časa igral v tujini in bil član mnogih uspešnih zasedb. Skupaj z vokalistko in kitaristko Zalo Črešnik, ki je njegova učenka šele leto dni, soustvarjata uspešno glasbeno zgodbo. 

Festival se bo 14. septembra začel s Koncertom za otroke vrtcev in osnovnih šol, kjer bosta nastopila Boštjan Gombač in Sašo Vollmaier. Nenavadna kombinacija ustvarjalcev, ki sta svoje sodelovanje začrtala na koncertu iz cikla 1na1 (SiTi teater), malo kasneje pa sta odigrala/delila zvok in zgodbe na koncertu za otroke v okviru 63. Jazz festivala Ljubljana. Tokrat nadaljujeta na Ravnah na Koroškem, kjer bosta otrokom približala svoj pogled na glasbo in improvizacijo skozi različne glasbene žanre. 

Prvi glasbeni večer festivala bo potekal 14. septembra ob 18.00 uri v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika – Koncert in razstava fotografij in slik z našim jazzom močno povezanih umetnikov, z naslovom Portreti – muzika v podobi. Gre za skupni naslov treh umetnikov, ki se predstavljajo vsak s svojim medijem. Primorski fotograf Jože Požrl je že desetletja del slovenske jazzovske scene, v zadnjih letih pa tudi del ekipe Jazz Ravne. Z razstavnim trojčkom “Jaz(z) igram pa na fotoaparat” bi se moral publiki predstaviti že pred dvema letoma, a razmere takrat tega niso dopuščale. A nič zato; v fotografijo ujeti trenutki so živi še danes, avtor pa jim kot veliki ljubitelj in odličen poznavalec dobre glasbe daje prav poseben osebni pečat. Skupaj z njim se predstavi še domačin, grafik in slikar Stojan Brezočnik, neutrudni raziskovalec človeške figure, ki mu jazz prav tako ni neznanka. Še več – njegova tokratna dela so navdahnjena prav s portreti glasbenikov, ki jim je ob tej priliki vdahnil prav posebno osebno noto. Glasbeni del večera pripada multiinstrumentalistu in enemu največjih posebnežev slovenske glasbene scene – mišljeno seveda zgolj pozitivno – Boštjanu Gombaču. Iskren, inovativen, duhovit, poln norih in še bolj norih idej; glasbenik, ki s publiko deli svoje srce in dušo.

V četrtek, 15. septembra ob 20.00 uri, bo pod taktirko Lojzeta Krajnčana v Kulturnem centru Ravne nastopil Big Band RTV Slovenije z vokalistko Ano Bezjak. Big Band RTV Slovenije, ki je že desetletja eden od stebrov jazzovske ustvarjalnosti pri nas, bo na koncertu predstavil delček bogate slovenske zgodovine jazza.

Najbolj pestro dogajanje pa bo zagotovo prinesel vikend. V petek, 16. septembra, nas čakajo trije koncerti v KMKC Kompleksu. Ob 19.30 koncert zasedbe freekind., ki piše novo poglavje regionalnega neo-soula. Zasedbo v mednarodni sestavi hrvaške pianistke in vokalistke Sare Ester Gredelj in slovenske bobnarke Nine Korošak Serčič vodi kreativna filozofija – What kind of person do you want to be? The free kind. Sledil bo koncert Poosebljene kontinuitete plemenite tradicije slovenskega jazza ob 20.45 uri – Boruta Bučarja, ki ga v njegovi karieri ni blagoslovila nobena institucija, temveč najstrožja razsodnica – glasbena praksa. Kot aranžer, vodja benda in klarinetist solist je podpisan na treh vinilnih albumih, osmih kasetah in osemnajstih CD albumih. Še na več izdajah je sodeloval kot solist. Njegove izvedbe poslušajo ljubitelji jazza po vsem svetu. Ob 22.00 uri bomo lahko prisluhnili Juretu Puklu z Majo Keuc. Jure Pukl s svojim enajstim albumom ‘Broken Circles’ opozarja na družbeno-politično ter okoljsko in gospodarsko problematiko sodobne zahodne družbe. Nesporno dejstvo je, da so potrebne korenite spremembe in z njimi je vedno dobro najprej pričeti pri sebi. Album v ospredje postavlja potrebe ranljivejših skupin; v te pa, vsak na svoj način, dejansko sodimo vsi. Broken Circles pooseblja misel, da do boljšega jutri in harmonsko polne ter melodično dodelane, a obenem dovolj odprte glasbe lahko privede le medsebojno zaupanje in skupno prizadevanje za isti cilj. S tem ta projekt postaja ena njegovih močnejših izpovedi, s pomočjo katere se v dneh negotovosti lahko poučimo o marsičem.

Še zadnji festivalski dan, v soboto, 17. septembra, bomo lahko na Mestni tržnici Ravne že dopoldne poslušali Celeia Dixi Band, čigar jedro je sestavljeno iz prekaljenih mojstrov dixielanda, dopolnjujejo pa ga mlajši ljubitelji tovrstne glasbe. Odlikuje jih odlična izvedba, zato so redni gostje na prireditvah v domačem Celju, tokrat pa bodo prvič nastopil tudi pri nas. Poleg njih bodo nastopili tudi člani Šole Jazz Ravne, ki sicer že desetletje in pol poteka vse leto, svoj program pa vedno izpili v dneh Festivala slovenskega jazza. Pod vodstvom domačih in gostujočih mentorjev vedno nastane kaj takega, kar izvabi nasmešek na lica. 

V soboto zvečer ob 19.30 uri bo koncert Tria CUT v KMKC Kompleks. Gre za nov, močan prosto-pihajoči trio, ki ga sestavljajo individualni in izjemni instrumentalisti, ljubitelji svobodne ustvarjalnost iz Avstrije in Slovenije. Poimenovali so se preprosto CUT Trio (CUT – kot Cene, Urban in Tanja), letos pa so v pričakovanju izida njihovega glasbenega prvenca. Ob 20.45 bodo nastopili člani skupine Ecliptic, ki odkrivajo unikatno zvočno sliko, prepletanje inštrumentov in beatboxanja; podobne kombinacije zaenkrat še nismo zasledili. V zasedbi, ki se ima za band v izvirnem pomenu besede, so se priznani in izkušeni glasbeniki združili v postavitvi, ki se spogleduje z drum’n’bassom, ambientalnim elektronskim raziskovanjem ter iskanjem svežih glasbenih izkustev. Še za konec pa sledi koncert skupine P’Jays ob 22.00 uri. P’Jays so trenutno ena izmed najbolj zanimivih skupin na slovenskih tleh in pri tem nikakor ni mišljen samo jazz. Posegajo po izjemno široki glasbeni sliki, še najbolj primerljivi z običajnim odgovorom na vprašanje “Kakšno muziko poslušaš?” ki se praviloma glasi: “Mah, vse.” “Vse” sestaviti v zvočno sliko, kot jo igrajo P’Jays, je prava mala mojstrovina, če že ne senzacija vsaj na slovenskih tleh. Nastala je pod vtisom skupin kot so Weather report in Snarky Puppy in je vibrirajoča, za miganje nalezljiva zmes funka, jazza, rocka in še česa, čemur bi nekoč dejali “fusion”.

Vljudno vabljeni na septembrsko dogajanje na Koroškem!

Neža Verbovšek