Na témo

Prihaja 2. slovenski spevSLAM!

18. februar 2020

17. aprila 2020 bo v okviru Slovenskih glasbenih dnevov Festivala Ljubljana v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije potekal dogodek, na katerem bomo slišali deset novih slovenskih samospevov. Krstne izvedbe samospevov bo pripravilo deset ekip, ki se bodo 21. februarja ob 18h prijavile na 2. spevSlam v Sloveniji in s tem dobile možnosti pridobitve številnih nagrad.

Prvi slovenski spevSLAM je potekal lani, v polni Viteški dvorani Križank, in bil odlično sprejet.

“Najbolj me je presenetilo in razveselilo dejstvo, da sem ob nagovoru občinstva v dvorani zagledala veliko novih obrazov. Glasbeniki velikokrat nastopajo za “svojo” publiko, a na spevSLAMu je bilo zelo lepo videti toliko “novih” obrazov. Ti so prišli »navijat« za svoje znance ali prijatelje. Zagotovo so se nekateri prvič srečali s sodobno glasbo, a mislim, da jih tekmovanje ni razočaralo, saj je bilo na programu prav za vsakega nekaj. Zdi se mi, da je to tudi dober način pridobivanja novega občinstva, saj se morda kdo še kdaj odloči in obišče koncert novejše glasbe, « pravi Theresa Plut, producentka spevSLAMa v Sloveniji.

Letos bodo poleg denarnih nagrad znova ponujene še dodatne nagrade. Društvo slovenskih skladateljev bo za prvo, drugo in tretje osvojeno mesto tekmovalcem podarilo edicije in zgoščenke, Glasbena matica Ljubljana bo ponudila nagrado najboljšemu duu in omogočila koncert v okviru njihovega abonmaja 2021/22, Zavod PerArtem bo organiziral enemu ali več skladateljem avtorski večer tudi v njihovem koncertnem abonmaju Samospevanje. Vsi samospevi bodo natisnjeni, skladateljem pa bo podeljen promocijski izvod. 

“Uršula (op. Jašovec, skladateljica) je imela vizijo, midve sva bile takoj za, ustvarjale smo, cel teden je bilo polno smeha. Ni šlo za tekmovanje. V bistvu smo se tako povezale, da smo zdaj prijateljice, ustvarjamo naprej in je top!” tako sopranistka Zala Hodnik, ki je skupaj s pianistko Ana Semič Bursać in skladateljico Uršula Jašovec osvojila 2. mesto.

»Tekmovalni element dogodka marsikoga pritegne k udeležbi, saj ima občinstvo ključno vlogo (vsak dobi glasovnico in lahko glasuje za svoje favorite), ampak na koncu v resnici prav nihče ni razočaran, če ni zmagal. Gre bolj za to, da se izvajalci povežejo s skladatelji, da skupaj ustvarjajo novo glasbo na slovensko besedilo in da se vsi družimo ob dobri glasbi, « še doda organizatorka tekmovanja Theresa Plut in vabi k sodelovanju. Datum 21.2. se bliža!

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja