Na témo

Poplave prizadele tudi kulturo

foto: Salon klavirjev Benton

Iz tiskane izdaje (izid: 28. september 2023)

Igor Konečnik, Glasbeni dom Ravne:Zamenjati je treba vse pohištvo v glasbenem domu, vsa vrata z okvirji vred, mladinsko dvorano, saj je trenutno tam ena sama jama. Uničeni so bili pianino, bas kitara, diatonična harmonika, kar nekaj stojal in stolov, obe zunanji enoti klime, nekaj klarinetov in flavt iz gospodarjeve sobe, štirje računalniki, v arhivu je bilo poplavljenih približno 100 kompletov not. Večina teh je bila rokopisov! Nekaj not smo, upam, rešili, ker smo jih dali zamrzniti v skrinje. To nam je svetoval Vinko Skitek, ki se ukvarja s takšnimi stvarmi. Uničene je bilo kup osebne opreme, ki je bila tam shranjena. Iz pisarn smo morali odstraniti vse in bo potrebna celotna obnova. Pa različni kovčki in torbe, seveda tudi uniforme! Pa še in še stvari! Mislim, da bo končna ocena kar blizu 100 tisoč evrov.

Poplavljena edinstvena orglarska delavnica v Cerkljah na Gorenjskem – uničene zgodovinske Goršičeve orgle

Tomaž Močnik: “Z družino živim v Železnikih, prostore za orglarsko delavnico pa imam v najemu v Cerkljah na Gorenjskem. Delavnica je sicer v kletnih prostorih, zgoraj pa je mizarska delavnica, kjer po naših načrtih izdelujejo lesene dele za orgle. V petek, 4. avgusta navsezgodaj zjutraj, me je klical lastnik, da v stavbo vdira voda, ki je dosegla že višino enega metra. Pritisk vode je bil tako močan, da je v svetlobnih jaških odtrgalo okna s krili vred. Seveda sem takoj hotel tja, vendar sem po radiu slišal obvestilo, da je cesta iz Železnikov proti Škofji Loki zaprta. Tako sem v petek lahko le doma nemočno po telefonu spremljal dogajanje. V Cerkljah so medtem kopali jarek in gradili nasip, da so preusmerili tok vode. Ko so zau- stavili dotok vode, je ta dosegla višino 1,3m, do večernih ur pa je potem odtekla skozi odtočne jaške. V delavnico sem lahko prišel šele v soboto zjutraj in tam me je pričakalo …”

foto: Tomaž Močnik

Ivanka in Jožef Benda z ekipo Benton: “V petek, 4. 8. 2023, je naš kraj Mengeš in nas v jutranjih urah prizadela poplava, ki je povzročila izjemno škodo našemu podjetju. V samo 15 minutah nam je voda vzela celotno skladišče, vključno s pianini, klavirji, električnimi klavirji, pianoplani, tovornim dvigalom in različnimi stroji, prav tako smo izgubili dragoceno orodje za servisiranje klavirjev. Žal niso ostali nepoškodovani niti naš kombi za transport niti vsa naša vozila. Toda kljub tej izjemno zahtevni situaciji smo hvaležni, da smo se vsi člani ekipe pravočasno rešili iz objekta. Na srečo se je voda ustavila približno 20 centimetrov pod ravnjo razstavnega salona, tako da klavirji in pianini v razstavnem salonu niso utrpeli škode. Ob tem bi se želeli iz srca zahvaliti gasilcem iz PGD Loka pri Mengšu in PGD Mengeš za pomoč pri reševanju in črpanju vode. Grozovita moč vode nam je vzela ogromno, in čeprav bi v teh težkih trenutkih najraje obupali, so nam naše stran- ke, dolgoletni partnerji in prijatelji vlili novo voljo in nam dali moč za nov začetek.”

Ničesar nismo mogli odnesti s seboj …

Črt Sojar Voglar, skladatelj: “Nekaj pred osmo uro zjutraj me je zbudil nepričakovan šum. Slišati je bilo, kot bi kdo skozi naš svetlobni jašek spuščal odpadno vodo. Pomislil sem na delavce, ki so v tistih mesecih gradili našo cesto in pločnike, ko pa sem prišel gor in odprl vrata, sem zagledal deročo vodo, ki je prihajala z vseh strani. V naglici sem zbudil družino, voda pa je že našla pot v stanovanje. Ničesar nismo mogli odnesti s seboj – spalne prostore imamo namreč v kleti in v manj kot dveh minutah so bili polni vode do stropa; okna je odtrgalo z okvirji vred. V zgornji, pritlični etaži smo v naglici zmetali nekaj predmetov in kovčkov z oblačili na mize in police ter, nevedoč, kako visoko lahko voda seže, zbežali iz stanovanja in do kolen globoko zagazili v ponorelo reko (navadno je to povsem nedolžen potoček), rešili pa so nas stanovalci iz prvega nadstropja sosednje hiše, h katerim smo se zatekli pred nevarnostjo. Ostali smo brez stanovanja in enega avta, ki je bil parkiran v sosednji podzemni garaži, komaj smo preživeli. Če bi se zbudil pol minute pozneje …”