Na témo

Iniciativa za novo glasbo – delovni proces projekta in napovednik

foto: Jure Juvan

14. september 2023

Prvo srečanje v zvezi s projektom smo izvedli 19. junija, začetek uradne dokumentacije projekta pa lahko vodimo od 1. julija, ko je bil objavljen v spletni reviji prvi članek. Od tedaj je bilo narejenega veliko, s kolektivnim trudom pa smo prispeli do trenutka, ko lahko le še čakamo na žive izvršitve idej mladih skladateljev.

V prejšnjem članku smo se ukvarjali z delom na delavnicah in s samim kompozicijskim procesom. Sedaj pa se postavlja vprašanje – kaj storiti, ko so skladatelji in njihove skladbe prišli do konca ustvarjalnega procesa? Marsikdo bi si mislil, da študente sedaj čaka zaslužen počitek, vendar to ne bo držalo. V resnici so skladatelji s tem prestopili v začetno fazo končnega procesa, saj morajo svoje skladbe tudi primerno urediti, da bodo do konca meseca septembra pripravljene za tisk. Na delavnici, ki bo potekala 19. septembra na Društvu slovenskih skladateljev, se bodo študenti kompozicije AG spoznali s procesom tiskanja not in fizično produkcijo pri založniku. Iz prve roke bodo imeli priložnost ugotoviti tudi, ali je potrebno kak vidik svojih skladb prilagoditi, npr. pozicioniranje določenih elementov v notah, spreminjanje velikosti različnih pisav itn. Po koncu projekta bodo skladbe tudi izdane v ediciji DSS, za vsako izmed skladb pa naj bi natisnili eno kopijo, ki jo bo v roke prejel Ensemble Modern na bralnih vajah.

Tudi midva, študenta muzikologije, sva bila tekom dela pri projektu navdihnjena, vedoč, da bova priča rojstvu novih glasbenih del, v samo glasbo in zvočne izkušnje pa se bova poglobila v prihodnjih člankih.

Naslednji teden bo Til Dečko pripravil intervju z delovnim mentorjem, izr. prof. Vitom Žurajem, zatem pa vas prijazno vabimo k branju krajših vpogledov v misli mladih skladateljev.

Spodaj navajam urnik in lokacije dogodkov:

  • 28. septembra bo koncert v nemškem mestu Bamberg, kjer bo izvedena tudi skladba Buch der Körper (slo. Knjiga teles) delovnega mentorja Vita Žuraja,
  • 29. septembra bo prva, v celoti izvedena odrska postavitev projekta na Akademiji za glasbo,
  • 30. septembra bodo potekale prve bralne vaje, kjer bodo na vrsti naši mladi skladatelji – prvi na sporedu so Juraj Marko Žerovnik, s skladbo Burst, Alex Hren, s skladbo Aiguille, ter Lan Podletnik Ašič, s skladbo Strasti.
  • 1. oktobra bo zaključni koncert Festivala Maribor, kjer bo prav tako izvedena Žurajeva istoimenska skladba,
  • 2. oktobra bo koncert v sklopu Srebrnega abonmaja v Cankarjevem Domu, s ponovno izvedbo Žurajeve skladbe,
  • 3. oktobra pa bodo potekale druge bralne vaje, tokrat pa bosta na vrsti skladateljici Aleksandra Naumovski Potisk, s skladbo The Death of Virgil, ter Eva Ostanek, s skladbo Bacchus,
  • 7. oktobra bo koncert v nemškem mestu Frankfurt v okviru svetovne prireditve Knjižnega sejma, ki je letos posvečen slovenski književnosti in kulturi. To bo zadnji koncert v našem sklopu, kjer bo ponovno na sporedu Žurajeva skladba.

Jure Juvan

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja