Na témo

Glasba ob kronanju Karla III.

6. maj 2023

»Glasbeni program združuje tradicijo, dediščino in slovesnost s pogledi današnjega časa, hkrati pa odraža kraljevo vseživljenjsko ljubezen in podporo glasbi in umetnosti« so povedali na dvoru.

Karl (Charles) bo danes postal angleški kralj. Kronanje bo po tradiciji potekalo v Westminstrski opatiji, kjer se kronanja odvijajo že od leta 1066.

Kralj Karl pravi, da je velik ljubitelj klasične glasbe, rad jo posluša in hodi na koncerte, sam pa igra violončelo. Izbor glasbenega programa je tudi sam nadziral in nanj vplival. Za kronanje je skladateljem Združenega kraljestva in držav Commonwealtha naročil dvanajst novih skladb, od tega šest za orkester, pet zborovskih in eno inštrumentalno delo.

Naročena dela vključujejo novo kronanjsko himno Andrewa Lloyda Webbra z naslovom »Make a Joyful Noise«, ki je napisana za zbor, orgle, slavnostna trobila in orkester, vključuje pa besede iz Psalma 98. Novo napisana sta tudi kronanjski marš škotskega filmskega skladatelja Patricka Doyla in delo za orgle Iaina Farringtona, Voices of the World, ki vključuje glasbene teme iz držav Commonwealtha, »vse pomešane v veselem, jazzovskem in plesnem značaju« , je svojo skladbo opisal skladatelj.

Šest orkestrskih naročil bo izvedenih pred bogoslužjem, preden kralj in kraljica soproga prispeta v Westminstrsko opatijo. Prvo je delo Judith Weir, mojstrice kraljeve glasbe, Brighter Visions Shine Afar. Orkestru se bo pridružila kraljeva harfistka (to mesto je leta 2000 oživil prav Charles), Alis Huws in skupaj bodo zaigrali Tros y Garreg (Crossing the Stone) Sira Karla Jenkinsa, skladbo, ki jo je kralj naročil pred več kot dvema desetletjema, ko je bil princ Walesa.

Naslednja na seznamu novih del je skladba skladateljice Sarah Class, ki jo bo pela južnoafriška sopranistka Pretty Yende. Sledi triptih za orkester, ki so ga na eno kralju najljubših irskih hvalnic, Be Thou my Vision, ustvarili eminentni skladatelji Nigel Hess, Roderick Williams in Shirley J. Thompson.

Coronation Kyrie Paula Mealorja je delo v valižanskem jeziku, ki jo bosta zapela basbaritonist Sir Bryn Terfel in zbor Westminstrske opatije. Del bogoslužja bo torej tudi v valižanščini.

Dvodelna skladba, ki jo je zložila Debbie Wiseman, nosi naslov Alleluia (O Clap your Hands) in Alleluia (O Sing Praises). Zapela jo bosta razširjeni Zbor westminstrske palače in zbor Voices of Ascension.

Ena izmed novih skladb je tudi Coronation Sanctus, ki jo je napisala Roxanna Panufnik in pravi, da temelji na vzdušju strahospoštovanja in čudenja, ko Izaija opisuje svojo vizijo nebes. Ekstatično se konča s fanfarami orgel.

Zadnja nova kompozicija je Agnus Dei, delo Tarika O’Regana, ki je naredil velik vtis na kralja, ko je leta 2006 slišal njegovo glasbo v katedrali v Lincolnu.

Poleg novitet bo moč slišati tudi glasbo znanih angleških skladateljev Williama Byrda, Georgea Friedricha Händla, Edwarda Elgarja, Huberta Parryja, Ralpha Vaughana Williamsa, Williama Waltona in Sira Henryja Walforda Daviesa. Na programu pa bo še Adiemus valižanskega skladatelja Sira Karla Jenkinsa in nekaj grške ortodoksne glasbe v spomin na kraljevega očeta, princa Philipa. To bo izvajal Byzantine Chant Ensemble.

Na kronanju se bodo seveda oglasile tudi fanfare, ki razglasijo novega kralja. Igrali bodo Mestni trobentači vojaškega regimenta Household Cavalry in trobentači kraljevih zračnih sil pod vodstvom poveljnika Piersa Morrella. Christopher Robinson je posebej za to priložnost napisal niz fanfarnih skladb.

Poleg zborov (Westminstrske opatije in kraljeve kapele iz palače St. Jamesa in katedrale Truro ter deklet iz zbora kapele Methodist Collegea v Belfastu) bodo solistično nastopili basbaritonist Sir Bryn Terfel, sopranistka Pretty Yende in baritonist Roderick Williams. Posebej oblikovan orkester bo vodil Sir Antonio Pappano, na orgle pa bosta igrala organist Westminsterske opatije Peter Holder in njegov pomočnik Matthew Jorysz. Nastopal bo še zbor Monteverdi, ki mu bo dirigiral John Eliot Gardiner.

Dan po kronanju, v nedeljo, 7. maja, bo na vzhodni trati gradu Windsor potekal koncert. Na koncertu bo po podatkih iz palače poleg orkestra nastopil posebej ustvarjen Coronation Choir, ki bo vključeval pevce iz begunskih zborov, zborov Angleške državne zdravstvene službe, pevskih skupin LGBTQ+ in zborov gluhih pevcev. Pridružil pa se bo tudi virtualni zbor, sestavljen iz pevcev iz celotnega Združenega kraljestva.

Ana Sodja