Na témo

Ensemble Modern, Ensemble – kdo? 

foto: Barbara Altmüller

9. jujij 2023

Za nekatere bralce spletne Glasne ni več skrivnost, da se je mladim in zagnanim slovenskim skladateljem pred kratkim ponudila velika priložnost in čast. S projektom, imenovanim Iniciativa za novo glasbo študentov UL, AG in FF, bo pet študentov kompozicije na Akademiji za glasbo lahko poslušalo izvedbo svojih del na kar štirih koncertih, na katerih bodo njihovi glasbi prisluhnila tudi ušesa iz širšega mednarodnega okolja.1  

Skladbe študentov AG bo izvedla svetovno znana glasbena skupina imenovana Ensemble Modern. Ansambel, ki se specializira za izvajanje sodobnih kompozicij, je s svojim delovanjem v zadnjih štirih desetletjih pomembno prispeval k napredku in promociji sodobne klasične glasbe, pri čemer si je z izredno tehnično spretnostjo in predanostjo njegovih članov prislužil vodilno mesto na tem področju. 

Ensemble Modern so leta 1980 ustanovili člani Simfoničnega orkestra Frankfurtskega radia. Danes skupino sestavlja 18 glasbenikov, ki prihajajo predvsem iz Evrope, pa tudi iz Indije, Izraela, Japonske in ZDA. Skupaj sestavljajo izjemno barvito zasedbo, ki pokriva tako rekoč celoten spekter inštrumentalne klasifikacije. Vsi glasbeniki so med seboj enakovredni, zaradi česar ansambel nima vodje.

Vsako leto Ensemble Modern izvede približno 70 novih skladb, vključno s približno 20 svetovnimi premierami, od katerih nekatere naroči kar sam. Njegov repertoar zajema širok nabor stilov in vključuje dela priznanih skladateljev, kot so Karlheinz Stockhausen, Brian Ferneyhough, György Ligeti, Helmut Lachenmann in mnogi drugi. Poleg komorne glasbe in večjih inštrumentalnih del (ki jih izvaja Ensembel Modern Orchestra),  se ansambel ukvarja tudi s sodobnimi plesnimi in multimedijskimi projekti, v frankfurtski operi pa vodi tudi lastno abonmajsko serijo. 

Ensemble Modern je v svoji bogati, 43 let stari zgodovini igral po vsem svetu ter se podal na številne evropske turneje. Redno nastopa tudi na mnogih priznanih festivalih kot so: Jesenski festival in ManiFeste v Parizu, November Music na Nizozemskem, Wien Modern, berlinski festivali za sodobno glasbo, Ultima festival v Oslu, Varšavska jesen itn., od leta 2011 pa skupaj s Simfoničnim orkestrom frankfurtskega radia prireja tudi lasten festival, cresc… Bienale za aktualno sodobno glasbo

Poleg izvajanja glasbe se posveča tudi glasbeni vzgoji, pri čemer redno organizira delavnice, mojstrske tečaje in različne izobraževalne projekte. Leta 2003 so njegovi člani ustanovili Mednarodno akademijo Ensemble Modern (IEMA), da bi pod eno streho združili vse obstoječe in nadaljnje izobraževalne projekte. Cilj akademij IEMA je posredovati številna umetniška gibanja našega časa z odprtim in kreativnim načinom obravnavanja le-teh. Program sestavljajo najrazličnejše aktivnosti: akademija poleg  rednih delavnic za mlajše vodi magistrski študijski program »Interpretacija sodobne glasbe« ter Mednarodne seminarje za skladatelje in dirigente (ICCS). Od leta 1993 prireja tudi znamenito serijo koncertnih delavnic naslovom »Happy New Ears«, ki poteka v sodelovanju z Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Frankfurtu.  

Ensemble Modern si pri vsaki izvedbi prizadeva doseči najvišjo stopnjo pristnosti, največjo možno natančnost pri izvajanju skladateljevih zamisli. Takšen pristop, ki zahteva tesno sodelovanje z dirigenti in skladatelji ter pogosto tudi precej intenzivne in dolgotrajne bralne vaje, Ensemble Modern izvaja tako z že uveljavljenimi skladatelji kot s študenti glasbe in tudi skladbe v tem projektu bodo obravnavane na enak način. Ensemble Moderne bo pričel spoznavati in obravnavati kompozicije še preden bodo le-te dokončane, in sicer v obliki komentarjev in priporočil, ki jih bodo študenti dobili s strani mentorja Ensemble Modern, ameriškega kontrabasista Paula Cannona. Cannon je pred vstopom v ansambel EM sodeloval s številnimi ameriškimi orkestri.  Je tudi velik zagovornik glasbenega izobraževanja in tako je prirejal mojstrske tečaje in vodil delavnice za skladatelje in kontrabasiste na številnih vrhunskih ustanovah tako v Ameriki kot tudi v Evropi. Kot član Ensemble Modern pa deluje kot profesor na poletnem tečaju Klangspuren Schwaz na ansamblovi akademiji (IEMA). 

S posredovanjem povratnih informacij bo Ensemble Modern v dveh sklopih julija in avgusta pomagal razviti ideje in dograditi skladbe študentov za kompozicijo Akademije za glasbo na takšen način, da bodo njihova dela na jesenskih bralnih vajah krepko zasijala v svoji največji dovršenosti in veličini.

Til Dečko