Na témo

Cikel Rasgueado: Izidor Erazem Grafenauer in Anabele Barić ter duo Clarguitar

5. december 2023

Nocoj bosta v Cekinovem gradu v koncertnem ciklu Rasgueado nastopila Izidor Erazem Grafenauer na romantičnih kitarah ter Anabele Barić, hrvaška sopranistka, specialistka za zgodnjo glasbo. Umetnika bosta predstavila glasbo za glas in kitaro ter za solo kitaro hrvaškega skladatelja Ivana Padovca.

V letu 2023 obeležujemo 150. obletnico smrti Ivana Padovca, priznanega kitarista in skladatelja iz Varaždina. Njegove skladbe za kitaro ali kitaro in glas nosijo izjemen pomen. Padovec je pustil neizbrisen pečat v glasbenem svetu s svojimi izjemnimi skladbami, ki so navduševale občinstvo s svojo harmonijo in melodijo. Njegova glasba je še danes spoštovana in izvajana po vsem svetu, ostaja nepogrešljiv del klasične glasbene dediščine. Ta mejnik predstavlja priložnost, da počastimo njegov prispevek k glasbeni sferi ter ohranjamo njegovo zapuščino s interpretacijami in ohranjanjem njegovih skladb. Sopranistka Anabela Barić in kitarist Izidor Erazem Grafenauer bosta izvedla solo pesmi, nastale iz verza hrvaških, avstrijskih in nemških pesnikov, ki jih je ustvaril skladatelj Ivan Padovec, s čimer še dodatno prispevata k obeležitvi njegove glasbene zapuščine.

Na zadnjem koncertu iz cikla Rasgueado, ki bo v torek, 19. decembra, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pa bo nastopil duo Clarguitar.

Duo Clarguitar sestavljata doma in v tujini uveljavljena klasična glasbenika, klarinetist Slavko Kovačič in kitarist Žarko Ignjatović. Na različnih področjih delujeta v Mariboru že skoraj tri desetletja, prav tako skupaj poučujeta na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru in na Glasbeni šoli Celje ter oddelku umetniške gimnazije v Celju. Izvedla sta številne koncerte doma in v tujini, vrhunec njunega sodelovanja gotovo predstavlja koncertna turneja po ZDA, kjer sta med drugim izvedla recital na ”American Single Reed Summit” v Kirksvillu (MO), koncert v New Yorku na sloviti akademiji Steinhardt in še dva koncerta v Cambridgu (MA).
Slavko Kovačič je eden najvidnejših slovenskih klarinetistov in pedagogov. Klarinet je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mihaela Gunzka in prof. Alojza Zupana ter v Salzburgu na Univerzi za glasbo Mozarteum v razredu prof. Aloisa Brandhoferja. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Charlesu Neidichu in Aloisu Brandhoferju. Koncertiral je na pomembnih nacionalnih in mednarodnih festivalih in sodeloval z vsemi slovenskimi simfoničnimi ter številnimi tujimi orkestri. Je član Slovenskega orkestra klarinetov, veliko pa se posvečatudi komorni glasbi. Redno vodi mojstrske tečaje, poletne šole in delavnice za klarinet doma in v tujini. Je član žirij na mednarodnih tekmovanjih domala po celem svetu. Njegovo igranje lahko slišimo na devetih zgoščenkah. Slavko Kovačič je artist podjetij Royal Global, Silverstein Works in D’Addario Woodwinds.
Kitarist Žarko Ignjatović je diplomiral pri prof. Darku Petrinjaku na glasbeni akademiji v Zagrebu, hkrati pa je študij kitare zaključil še pri prof. Margi Bäuml – Klasinc na Visoki šoli za glasbo v Gradcu. Leta 1995 je opravil triletni podiplomski študij na Mozarteumu v Salzburgu v razredu prof. Eliota Fiska. Aktivno je sodeloval na številnih seminarjih svetovno znanih kitaristov (Julian Bream, John Williams, Sergio in Odair Assad, David Russell). Poleg solističnih nastopov doma in v tujini se posveča tudi komorni igri. Posnel je dve solo plošči, dve zgoščenki s kitaristom Jerkom Novakom in eno s čelistom Nebojšo Bugarskim. Leta 2020 je izšla digitalna plošča z mezzosopranistko Barbaro Jernejčič Fürst.

Cikel Rasgueado je bil ustanovljen leta 2020 in je osrednji koncertni cikel posvečen kitarskim koncertom pri nas.