Na témo

Center Lincoln, newyorško središče uprizoritvenih umetnosti

David H. Koch Theater on the left, Metropolitan Opera House in front, and David Geffen Hall on the right

(iz tiskane izdaje, izid: 23. decembra 2020)

Sredi Lincoln Centra dominira Metropolitanska opera, desno od nje je David Geff en Hall, kjer je Newyorška fi lharmonija (New York Philharmonic Orchestra), na levi pa David H. Koch Hall, v katerem domujeta in izvajata svoj repertoar Newyorški mestni balet (New York City Ballet) in Ameriški baletni teater (American Ballet Theater), ki nastopa tudi v Metropolitanski operi. V slednji prav tako uprizarjajo predstave z Broadwaya in gostujejo druga gledališča.

Metropolitanska opera
Metropolitanska opera je del newyorškega Lincoln Centra, kjer deluje mnogo znamenitih predstavnikov glasbene in plesne umetnosti. Met velja za enega od vodilnih opernih teatrov, v katerega se zgrinjajo najboljši ustvarjalni in nadarjeni umetniki, pevci, dirigenti, skladatelji, orkestrski glasbeniki, odrski režiserji, oblikovalci, vizualni umetniki, koreografi in plesalci. Met se lahko pohvali s tem, da se v eni sezoni več kot 200 predstav v operni hiši udeleži najmanj 800 tisoč ljudi, milijoni drugih pa doživijo Met z novimi pobudami za distribucijo medijev z najsodobnejšo tehnologijo. Operna hiša je že leta opremljena z MetTitles, z malim zaslonom s podnapisi v več jezikih, ki je nameščen na naslonjalu sedeža zadaj.

Peter Gelb, generalni direktor Met
Ko je bil Peter Gelb avgusta 2006 imenovan za direktorja Metropolitanske opere, se je začelo novo poglavje znamenite newyorške operne hiše, saj je prevzela vodilno vlogo med opernimi hišami po vsem svetu. Že na začetku mandata je Gelb sprožil številne pobude za oživitev opere in privabljanje širšega občinstva. Tako so začeli naročati nova operna dela in vabiti svetovne gledališke režiserje. Že v prvi sezoni so povabili znamenite pevske zvezde, kot so basist Ildar Abdrazakov, baritonist Carlos Álvarez, tenoristi José Cura, Rolando Villazón in Ramón Vargas, mezzosopranistki Olga Borodina in Violeta Urmana, sopranistke Renée Fleming, Anna Netrebko in Angela Gheorghiu.

Med najuspešnejše in najzanimivejše projekte lahko uvrstimo serijo prenosov opernih predstav Metropolitanske opere v živo v visoki ločljivosti, znanih kot The Met: Live-HD, ki so jih prek satelita predvajali v kinodvoranah po ZDA in drugih državah po svetu. V New Yorku so začeli brezplačno prenašati predstave na velikanskem zaslonu na Times Squaru in omogočili mnogo ugodnosti pri nakupu vstopnic. Glede na zasluge so Gelbu podaljšali pogodbo do leta 2027, revija Times pa ga je pred leti uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu. Leta 2013 mu je francoski predsednik podelil red legije časti (Ordre national de la Légion d’honneur), za prenose predstav po svetu pa je dobil nagradi peabody in emma.

Newyorška filharmonija
Newyorški filharmonični orkester, ustanovljen leta 1842, je najstarejši v ZDA in med najstarejšimi v svetu. Vsako sezono več kot 50 milijonov ljubiteljev glasbe spremlja koncerte v New Yorku in z mednarodnimi prenosi na televiziji, radiu ali prek spleta. Filharmonija pogosto gostuje po svetu, v tem stoletju pa jo je glasbeni direktor Lorin Maazel med letoma 2002 in 2009 popeljal na številne mednarodne turneje. Leta 2002 v Tajpej, Peking in Hongkong, jeseni leta 2005 po Evropi in junija 2006 na italijansko turnejo, ko so se ustavili tudi v Ljubljani na poletnem Festivalu Ljubljana. Gostovali so tudi na Japonskem in v Južni Koreji. Med številnimi mednarodnimi turnejami je – glede na to, da že desetletja vladajo napeti odnosi med ZDA in Severno Korejo – treba omeniti poseben odziv na vabilo Demokratske ljudske republike Koreje, da v okviru azijske turneje v februarju 2008 nastopijo v Pjongjangu.

/…/

Breda Pretnar