Na témo

41. Festival Radovljica 2023 v polnem zagonu

foto: Jana Jocif

10. avgust 2023

Po sobotnem otvoritvenem koncertu letošnjega festivala s švicarsko umetnico Hanno Marti in zgodbami francoske pesnice iz 12. stoletja Marie de France, je v ponedeljek 7. avgusta v cerkvi sv. Petra v Radovljici sledila izvedba oratorija Judita Alessandra Scarlattija. Gre za največji festivalski projekt v zadnjih šestnajstih letih. Oratorij je Scarlattijeva zgodnejša uglasbitev svetopisemske zgodbe o Juditi iz leta 1693, ki so jo opisovali kot njegov najboljši oratorij. Delo je zelo teatralno in bolj podobno operi. Junakinja zapelje poveljnika sovražne vojske Holoferna in ga spečega obglavi z njegovim lastnim mečem.

Pri izvedbi je sodeloval petnajstčlanski Festivalski baročni orkester, ki je nastal ob lanskem jubilejnem 40. Festivalu Radovljica 2022 in ga v večini sestavljajo slovenski glasbeniki. Orkestru so se pridružili pevski solisti Ulrike Hofbauer, sopran (Judita), Alex Potter, kontratenor (Holofernes), Bénédicte Tauran, sopran (Ozija), Colin Balzer, tenor (Ahiór) in Lisandro Abadie, bas (Judovski duhovnik). Festivalski baročni orkester je vodil Domen Marinčič.

Na tretjem koncertu, v četrtek, 10. avgusta, v radovljiški graščini nastopajo Mateja Bajt (kljunasta flavta), Johannes Maria Bogner (čembalo) in Domen Marinčič (viola da gamba).

Z izjemo nedeljskega koncerta Cesarskih arij bodo vsi koncerti v radovljiški graščini:

Sobota, 12. avgusta, ob 20.00: Škofovi najljubši madrigali (Rossana Bertini, Francesca Cassinari, sopran, Elena Carzaniga, alt, Giuseppe Maletto, Raffaele Giordani, tenor, Matteo Bellotto, bas)

Nedelja, 13. avgusta, ob 20.00, cerkev Marijinega oznanjenja, Velesovo (Adergas): Cesarske arije (Florencia Menconi, mezzosopran, Henry Van Engen, baročna pozavnam, Alberto Gaspardo, orgle)

Sreda, 16. avgusta, ob 20.00: Deklica in smrt (Anne Freitag, flavta, Gilad Katznelson, zgodovinski klavir)

Četrtek, 17. avgusta, ob 20.00: Intavolatura (Paul Kieffer, renesančna lutnja)

Sobota, 19. avgusta, ob 20.00: Quasi una fantasia (Rosalía Gómez Lasheras, zgodovinski klavir)

Nedelja, 20. avgusta, ob 20.00: Bachove sonate za violino in čembalo (François Fernandez, baročna violina, Aapo Häkkinen, čembalo)

Torek, 22. avgusta, ob 20.00: Obramba viole da gamba (Boris Ostan, igralec, Haruna Shinoyama, violina, Enrico Bronzi, violončelo, Florian Birsak, čembalo, Luca Pianca, lutnja, Vittorio Ghielmi, viola da gamba).

Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeveškem mestu vsako leto v avgustu, že vse od leta 1983. Znan je po poudarku na starejši glasbi, a v svoje sporede že vrsto let vključuje tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih. Letošnji spored obsega nove podobe glasbenih pripovedi iz 12. stoletja, glasbo italijanskih renesančnih virtuozov na lutnji, madrigale iz arhiva ljubljanske stolnice, komorne koncerte Françoisa Couperina, arije dunajskih skladateljev z obligatno pozavno, romantične klavirske fantazije na zgodovinskem klavirju in glasbo za prečno flavto na temo mrtvaškega plesa. Cikel Bachove glasbe bomo nadaljevali z njegovimi sonatami za violino in čembalo. Festivalski baročni orkester bo s svetovno znanimi solisti izvedel Scarlattijev oratorij o junaški Juditi, festival pa bo sklenila glasbena komedija, ki slika boj med aristokratskimi glasbili starega režima in italijanskimi virtuozi na violini in violončelu.

Na vse koncerte vozi festivalski avtobus iz Ljubljane in Kranja.