Kritike|Recenzije Novice

The Cinematic Orchestra, Royal Festival Hall, The Southbank Centre

Southbank Centre, Inside Out - The Cinematic Orchestra, fotografija: Dan Medhurst

11. februarja 2021

Konec januarja je v dvorani Royal Festival Hall londonskega kulturnega prizorišča The Southbank Centre nastopila elektronska in jazz skupina The Cinematic Orchestra. To je prvi prenos njihovega koncerta preko platforme DICE v okviru spletne sezone Inside Out, premierni nastop v Southbank centru in nasploh njihov prvo javno muziciranje od razprodanega koncerta v O2 Brixton Academy februarja lani. Globalni prenos koncerta je bil iz objektivnih razlogov prestavljen s preteklega leta in oboževalci z vsega sveta so se navdušeni udeležili tega izjemnega dogodka. 

Southbank Centre, Inside Out – The Cinematic Orchestra, fotografija: Dan Medhurst

The Cinematic Orchestra je zasedba, ki jo vodita Jason Swinscoe in Dominic Smith in velja za eno najbolj priznanih skupin, njihova slava sega od debitantskega albuma Motion iz leta 1999 pa do zadnjega albuma To Believe iz leta 2019. Bengi Ünsal, Vodja sodobne glasbe pri Southbank centru je ob dogodku povedal, da so res navdušeni nad povezavo z globalno priznano enigmatično zasedbo, ki je tlakovala pot generaciji umetnikov, kot so Floating Points, izjemni saksofonist Kamasi Washington, kanadska zasedba BADBADNOTGOOD in islandski multiinštrumentalist Ólafur Arnalds.

Šlo je za nepozabno doživetje, saj so člani zasedbe poleg albuma To Believe ekskluzivno predstavili novo glasbo s težko pričakovanega prihajajočega albuma, ki bo izšel letos. Na sporedu so bile še uspešnice, med katerimi naj izpostavim nepozabno skladbo Flite, Channel 1 Suite ter All that you give. Za edinstveno spletno izkušnjo gre zasluga odlični produkciji nagrajenega režiserja Leandra Warda, ki mu je uspelo docela izkoristiti dvoranski prostor. Ward slovi kot producent, režiser in snemalec filma serije Disneynature, The Crimson Wing – Mystery of the Flamingos z glasbo The Cinematic Orchestra. Tokrat je dokazal, da so tehnične inovacije in nadgrajene prostorske izkušnje v času digitalnih prenosov kulturnih prireditev ključnega pomena za pričaranje prostorskega vzdušja zahtevnim poslušalcem in gledalcem s celega sveta. Zvočna predstava se je prelevila v magično doživetje, režiser pa je s posebnimi učinki, približevanjem ter oddaljevanjem kamere v vnaprej določenih glasbenih sklopih, izpostavljanjem posameznih glasbenikov dosegel preplet dih jemajočega niza posnetkov v črnobeli tehniki. Na trenutke se je zdelo, da gledalci vstopamo v časovno kapsulo, kjer se odvijajo sanjski, upočasnjeni prizori.

Spletnim obiskovalcem koncerta je The Cinematic Orchestra podarila tudi ekskluzivni dostop do štirih novih še neizdanih skladb.

     Mateja Rot