Akcènt Novice

Jubilejna sezona v Kulturnem domu Nova Gorica

26. avgust 2020

Kulturni dom Nova Gorica uspešno deluje že 40 let in ostaja nepogrešljiv dejavnik pri oblikovanju, uveljavljanju in utrjevanju kulturne identitete ne le na Goriškem, temveč tudi v širšem prostoru. Ob izredni situaciji zaradi epidemije koronavirusa ostajajo optimistični in verjamejo, da lahko tudi z umetnostjo premagujemo številne ovire in preizkušnje, pred katere bomo sedaj zagotovo postavljeni.

Ljubitelje glasbe bodo razveselili z bogatim programom znotraj Glasbenega abonmaja, v katerega so uvrstili izjemne soliste, priznane zasedbe in orkestre ter mikavne in tehtne programe, v katerih si bodo priljubljena dela klasične glasbene literature podajala roko z manj znanimi in svežimi partiturami. Novost pri Glasbenem abonmaju bo izpeljava osmih abonmajskih koncertov s skrajšanim programom v dveh terminih (ob 18.00 in 20.15). V veliki dvorani bodo lahko sprejeli le 125 poslušalcev, kar je približno tretjina vseh sicer razpoložljivih sedežev. Septembra bodo izpeljali tudi dva koncerta iz pretekle sezone.

Veliko izvirne glasbe bo tudi v Grajskih harmonijah, Glasbi z vrtov svetega Frančiška ter v okviru festivalov SAXGO, Flores Musicae in Oktober Jazz, ob tem pa pripravljajo še druge (izredne) koncerte, v katerih se bodo prepletali različni glasbeni žanri, ter pogovorni cikel Potohodci.

Nič manj vznemirljivo ne bo dogajanje v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer bodo v 23. razstavni sezoni predstavljali predvsem najnovejšo likovno produkcijo umetnikov mlajše in srednje generacije ter tistih, ki izhajajo iz goriškega prostora. Osrednji dogodek pa bo seveda 21. edicija mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks – Pixxelpoint. Tudi filmska dejavnost se v kulturnem domu vse bolj krepi in pridobiva na pomenu. Zagrete filmofile bodo ponovno nagovorili z abonmajem Filmsko gledališče in drugimi filmskimi cikli in projekcijami.

Kulturni dom Nova Gorica s svojimi kakovostnimi kulturno-vzgojnimi programi pomembno soustvarja duhovna obzorja generacij, ki prihajajo. Zato bodo Glasbena mladina, Filmski vrtiljak in šolski filmski program ter Otroške likovne ustvarjalnice tudi v prihajajoči sezoni navduševali mlado občinstvo Goriške.

»Tako raznolike programske vsebine za novo sezono smo oblikovali z mislijo na naše drago zvesto občinstvo z željo, da bomo skupaj iskali edinstvena umetniška doživetja in tisto najgloblje sporočilo lepega v umetnosti. To pa lahko najdemo kot pravi naš veliki poet Srečko Kosovel »le v pravih umetniških tvorbah«. Le v njih je nekaj »absolutno večnega, skrivnost umetnosti in njenega bistva lepote.«
Pavla Jarc, direktorica

Vsa prizorišča, tako znotraj kulturnega doma, mestne galerije kot tudi zunanjih prizorišč partnerskih organizacij, bodo seveda uredili glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo za preprečevanje širjenja možnosti okužbe z virusom Covid-19. Pod splošne ukrepe spada tudi razkuževanje prostorov, namestitev razkuževalnih sredstev ob vstopu na prizorišče, nošenje zaščitne maske in spoštovanje varnostne razdalje.

Natančno predstavitev programov sezone 2020/21 najdete na tej povezavi.