Akcènt

In memoriam Jože Schalamun

21. maja 2019

V ponedeljek, 13.5.2019, so na Glasbeni šoli Vič – Rudnik pripravili koncert v spomin učitelju Jožetu Schalamunu.

Profesor, ki nas je zapustil lanskega februarja, se je leta 1922 rodil na avstrijski-štajerski in že pri rosnih osmih letih ostal brez staršev, zato sta skrb zanj prevzeli teti. Že zgodaj je pričel s poukom violine in njegova strast do slednje je vse bolj rasla; tako ga je poklicna pot vodila po stopinjah glasbe. Sprva je bil vrsto let zaposlen v Slovenski filharmoniji, nato pa se je zaposlil na Glasbeni šoli Vič – Rudnik.

Svoj pedagoški pristop je gradil na spoštovanju do učencev ter trdem in potrpežljivem delu. Da bi se še bolje približal vsakemu izmed učencev, se je precizno in odločno lotil Suzukijeve metode izobraževanja ter se s tem še globlje posvečal tudi psihološkemu odnosu do inštrumenta. Poleg poučevanja violine, je Jože Schalamun pogosto poučeval tudi violo in uspešno vodil godalni orkester glasbene šole. S slednjim so vrsto del potovali po celi Sloveniji in tudi drugod po svetu. Vsakega, pa naj je bil to njegov učenec ali zgolj mimobežnik, se je profesor Schalamun dotaknil s svojo preprostostjo in vedno dobrovoljno držo, ki je izžarevala močno ljubezen do glasbe in posredovanje njene lepote mladim.

Po upokojitvi se je profesor Schalamun posvetil privatnemu poučevanju, kjer je svoje metode učiteljevanja le še izboljšal. Sedaj zanj ni bilo več omejitve pri izbiri učencev ali programa, zato je vse pogosteje pri sebi zbiral tudi starejše glasbene ljubitelje, s katerimi je gradil močne prijateljske vezi in medsebojno spoštovanje. Njegova zbirka notnega gradiva je neprecenljive vrednosti, saj se v njej skriva prek sto Haydnovih godalnih kvartetov, pa violinski koncerti in suite ter mnogi njegovi rokopisi učnih metod.

Godalni kvartet, foto: osebni arhiv

Večer so z velikim entuziazmom pripravili njegovi bivši učenci, prijatelji ter vsi tisti, ki so bili s profesorjem kakorkoli povezani. Po kratkem, a nadvse čustvenem življenjepisu, je z Bachovo suito prvi nastopil eden izmed njegovih učencev, ki je dobil to edinstveno priložnost, da je za ta večer izpod njegovih rok zazvenela Schalamunova violina. Sledil je Haydnov godalni kvartet, ki so ga zaigrali Jožetovi prijatelji, med njimi ne smemo pozabiti omeniti goslarja Daniela Muska. Slednji je za Schalamuna v času njunega prijateljevanja zanj napisal kar nekaj violinskih duetov.

Orkester, foto: osebni arhiv

Kot zadnja točka pa je natopil godalni orkester, ki ga je pred leti vodil sam profesor. Orkester z nekaterimi dodanimi/odvzetimi člani je zaigral tri skladbe: Ipavčeve Račke, Šostakovičevo Pet del za dve violini in godalni orkester ter Rahmaninovo Vokalizo. Tako je bil večer zaokrožen z lepo glasbo, ki bi ji zagotovo želel prisluhniti tudi profesor Schalamon.

Ivana Čemažar

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja